Under jorden i Berlin

Författare: Friedrich Strindberg

Med efterord av Jan Myrdal

____

Översättning: Britta Höglund

Gerundium, 2022

Originalets titel: Die Juden in Berlin.
Wie sie leben, lieben und sterben

Utgåvan är ett samarbete med Gun Kessle och Jan Myrdal stiftelse.

Grafisk form: Karin Z. Sunvisson

Inbunden bok med skyddsomslag

15x22,5 cm, 328 sidor

ISBN: 978-91-985 967-6-2

____

Pris: 240 kr (+ porto)

OM FÖRFATTAREN

Friedrich Strindberg, född 1897 i Tyskland, död 1978 i Italien, var en svensk-tysk journalist och författare. Hans mor var Frida Strindberg, född Uhl. Juridisk, men inte biologisk far var August Strindberg. Biologisk far var Frank Wedekind.

Tack vare sitt svenska pass kunde han 1943 lämna Berlin som stod under allt hårdare allierade bombningar. I Sverige skrev han romanen Under jorden i Berlin som en av de första skildringarna inifrån av de kvarvarande judarnas kamp för att överleva och undkomma transporterna till koncentrationslägren.

Efter kriget återvände Friedrich Strindberg till Västberlin där han arbetade som journalist till pensioneringen. Tillsammans med sin andra hustru, Utje Strindberg, hedrades han postumt som ”Rättfärdig bland folken” i Israel för sina insatser för “Förintelsens offer och hjältar”.

Romanen Under jorden i Berlin utkom under pseudonymen Friedrich Uhlson på svenska och blev sorgligt bortglömd. Den har inte översatts till andra språk och det tyska orginalet är förkommet.

Under jorden i Berlin

Friedrich Strindberg


Det är under andra världskrigets slutskede. Berlin går mot sin undergång. Många judar har lyckats rädda sig undan Gestapo och håller sig nu gömda i staden. Ständigt på flykt, utan skydd, utan legitimationshandlingar, utan ransoneringskort, gömmer de sig i fuktiga källarhålor eller kyliga sommarstugor.

Trots allt lever de också ett slags vardagsliv, där kärleken, vänskapen, svartsjukan och avunden har sin plats. Många av dem möter till slut sitt öde i utrotningslägren, andra lyckas fly till utlandet...
Vi möter Lotti, överklassflickan som före flykten har arbetat tretton timmar om dygnet på en fabrik och Herbert, som är halvjude och vars far stupade i Frankrike 1917. Vi möter människor som ännu inte har deporterats, akademiker, som på ålderns höst måste sopa gator eller skyffla kol och om nätterna vänta på den fruktade ”gula möbelvagnen”, som diskret för bort dem till en säker död i koncentrationslägret Belzec, i gaskamrar eller järnvägsvagnar med klorkalk på golvet.

Under jorden i Berlin är en dokumentärroman – skriven i krigets skugga om hur judar i Berlin lever, älskar och dör under Nazitysklands sista tid.

Under jorden i Berlin skrevs i dået, 1943/44, och den publicerades första gången våren 1945 innan Tredje riket gått under. Det som gör Friedrich Strindbergs skildring så unik är att den inte bara är en dokumentär roman om motstånd, heroism och förnedring utan att den är skriven i tiden och inifrån detta Hitlers Tyskland.

Jan Myrdal i bokens efterord