Vitare kan tvätten inte bli

EU:s historieskrivning om andra världskriget

Författare: Stefan Lindgren

____

Gerundium, 2021

Grafisk form: Karin Z. Sunvisson

Inbunden bok med skyddsomslag 13,5x21,5 cm, 272 sidor

ISBN: 978-91-985 967-4-8

____

Pris: 192 kr (+ porto)

OM FÖRFATTAREN

Stefan Lindgren (f. 1949) är författare och översättare. Förutom tre böcker om krigets Afghanistan (Pansjir, fem tigrars dal; I vargens gap och Månsken, kom!) har han gett ut böckerna Leningrad, på andra stranden och Lenin.

Sedan 1997 utger han veckobrevet
Ryska posten med oberoende nyheter från Ryssland. Han är också redaktör
för webbsidorna Nyhetsbanken.se och
8dagar.se.

Han är fil.mag. med historia som
huvudämne.

Jag hoppas att Vitare kan tvätten inte bli kommer att läsas och uppmärksammas i media och av historiker. Det är historieforskare som ska beskriva det förflutna, och det är förvånande att de inte opponerat sig högljutt mot att historien skrivs om av klåfingriga politiker.

Kaj Odelstål, Proletären

Läs hela recensionen

Vitare kan tvätten inte bli

EU:s historieskrivning om andra världskriget

Stefan Lindgren


I den nya historieskrivning som antagits av EU:s parlament påstås:

- att Sovjetunionen och Tyskland startade andra världskriget tillsammans,

- att världskriget började med det tysk-sovjetiska ickeangreppsfördraget i augusti 1939,

- att Hitlertyskland och Sovjetunionen delade upp Europa mellan sig,

- att sovjettrupperna i krigsslutet inte befriade utan förslavade de länder som de nazityska trupperna drevs ut ifrån.

Med en sådan vittvätt av historien om andra världskriget relativiseras Tysklands skuld till andra världskriget vilket bidrar till att rehabilitera nazismen.

Vittvätten syftar också till att urskulda de västpolitiker som banade väg för Hitler och de hundratusentals icke-tyska européer som medverkade invasionen av Sovjetunionen och folkmordet i öst.

Slutligen ska vittvätten dölja det faktum att EU:s egen historia går tillbaka på nazisternas planer för ett ”Neuropa”.


Den 23 augusti 1939 slöt Tyskland och Sovjetunionen en pakt. Den 1 september marscherade tyska trupper in i Polen och den 17 september gick sovjetiska trupper in från öster.

Vad var det som hände? Var detta en delning av Polen av två cyniska stor­makter och början på en uppdelning av hela Europa?

I förlängningen reser sig frågan: Bar Tyskland och Sovjetunionen gemensamt ansvar för andra världskrigets utbrott?

Stefan Lindgren presenterar en helt annan version av skeendet. Den tysk-sovjetiska pakten var ett sätt för Sovjetunionen att tillfälligt undgå risken att stå ensamt mot Hitlertysk­land. De områden i Polen som Röda armén besatte tillhörde Vitryssland och Ukraina.

En förvrängd historieskrivning tjänar syftet att vitmåla Europas historia, relativisera Hitlertysklands skuld och dölja att de flesta europeiska stater samverkade i aggressionen mot Sovjetunionen, som fick bära huvudbördan i krossandet av Hitlerfascismen.Läsarrecension:

En bok som blev svår att lägga ifrån sig. Med en gedigen kunskap och tillgång till källmaterial har Stefan Lindgren mycket sakligt skildrat det diplomatiska spelet som ledde till det andra världskriget. En mängd olika förhandlingar på olika håll som han på ett fantastiskt sätt lyckas reda ut på ett strukturerat sätt utan att blanda in egna värderingar.

Torbjörn Lundgren

Läs hela recensionen