Männen som förrådde Frankrike

Författare: André Simone

____

Orginalets titel: The men who betrayed France

Översättning och förord av Erik Göthe


Gerundium Förlag, 2020

Omslag och grafisk form: Karin Sunvisson

Mjukband 14,8x21 cm, 296 sidor

ISBN: 978-91-985967-2-4

____

Pris: 150 kr (+ porto 66 kr)

Männen som förrådde Frankrike

André Simone


Åttio år sedan. Den 5 juni 1940 invaderade tyska trupper Frankrike och kunde redan 14 juni inta Paris.

    Frankrikes ledare tvingades skriva på ett vapenstillestånd i samma järnvägsvagn i Compiègneskogen som Tyskland 1918 i första världskrigets slut.

    Frankrike delades mellan en tyskockuperad zon i norr och längs västkusten medan resten överlämnades åt en kollaboratörsregim i Vichy under marskalk Pétain.

André Simone beskriver initierat hur det kom sig att Frankrike, som ansågs ha Europas starkaste krigsmakt, föll nästan utan motstånd. I sju år hade han som politisk reporter på en nationellt sinnad tidning följt hur franska och brittiska politiker försökt blidka Hitler med eftergifter stället för att förbereda folket för motstånd mot den tyska krigsmaskinen.

    André Simone skrev boken efter att ha satt sig i säkerhet. Det blev också en rasande pamflett mot de ledare som förrådde Frankrike, fortfarande en av de bästa samtida kommentarerna till den franska tragedin.

Erik Göthe har översatt skriften och skrivit ett förord som berättar om författaren Simones eget öde.

Tillbaka

simone1
simone2
simone3
simone4

Jag läser Simones skildring av förräderiet som hans varning till eftervärlden. Den har relevans. I högerpopulismens Europa utnyttjar valda representanter politisk makt för att urholka demokratiska principer. Ett parti som kallar sig liberaler blir partner till ett parti som har sitt ursprung i krigsårens rasism.

Arne Ruth, FiB/K


Läs hela recensionen

I 'Männen som förrådde Frankrike' redogör André Simone för de förbindelser som fanns mellan tysk och fransk storfinans och att båda såg med gillande på nazisternas angrepp på kommunister, socialister och fackföreningar.
André Simone, pseudonym för Otto Katz (1895-1952), skriver sin fascinerande bok 1940 strax efter att han lämnat Frankrike och nu finns den för första gången på svenska.

Jan-Olof Erlandsson, Förr & Nu


Läs hela recensionen

Man kan inte undgå författarens förtvivlan och bitterhet över sveken. I hans noggranna och övertygande analys av västmakternas eftergiftspolitik blir non-aggressionspakten mellan Nazityskland och Sovjetunionen en logisk följd.

Köp en unik bok från www.gerundium.se.

Kaj Odelstål, Alba


Läs hela recensionen

Fler titlar

_____

_____

VITARE KAN TVÄTTEN INTE BLI

EU:s historieskrivning om andra världskriget

Stefan Lindgren

_____

Mer om denna utgåva här.


_____

SOVJET LOGO

Utopis förlorade märken

Rokas Sutkaitis

_____

Mer om denna utgåva här.


_____

SAGOR

av Michail Saltykov-Sjtjedrin

I översättning och med efterord av Stefan Lindgren

_____

Mer om denna utgåva här.